Diabetes CFRD

Diabetes is een complicatie die bij ongeveer 30% van de CF’ers voorkomt. Bij ons is diabDSC09283etes net een beetje anders dan bij andere diabeten. Wij hebben niet diabetes type 1 of 2, nee wij hebben een soort combinatie van die twee. En omdat in CF-land diabetes anders is noemen ze deze vorm van suikerziekte; Cystic Fibrosis Related Diabetes een hele mond vol. Het wordt daarom ook afgekort als CFRD, lekker compact.

Wat is CFRD?
Bij CF kunnen de afvoerbuizen van de alvleesklier verstopt raken door het taaie slijm. Hierdoor kan de alvleesklier zijn werk niet meer goed doen. In de loop der jaren kan dit leiden tot littekenvorming. In de alvleesklier bevinden zich ook de eilandjes van Langerhans. Bij CFRD raken die eilandjes in de verdrukking. Hierdoor worden ze kapot gemaakt en kan er niet genoeg insuline worden gemaakt.

Wel kunnen wij net als  bij andere vormen van diabetes last hebben van een hyper of hypo. Wat dat betreft zijn we dus niet anders.

Bij een hyper heb je teveel suiker in je bloed en moet je insuline geven. Als je een hypo hebt heb je juist te weinig suiker in je bloed. Het is dan belangrijk om vlug iets zoets te eten om zo de bloedsuiker op te krikken.hypo-hyper

Behandeling
Bij CFRD moet bijna altijd insuline worden toegediend, dit gebeurt met een insulinepen of insulinepomp. Tot zover niks anders dan bij ‘normale’ diabeten. Maar de dieetadviezen zijn net wat anders. Waar bij diabetes type 1 & 2 vaak het dieet moet worden aangepast, wordt dit bij CFRD meestal niet gedaan. De meeste CF’ers hebben een energie en eiwit verrijkt dieet om op gewicht te blijven. Daarom is het zaak om de insulinebehoefte aan te passen op het dieet en niet andersom.

Tot een jaar geleden was ik ook een insulinepompgebruiker en had ik een sensor die continue mijn bloedsuiker controleerde. Dit hielp mij goed om mijn suikers in het gareel te houden. Momenteel gebruik ik helemaal geen insuline. Sinds ik dialyseer zijn mijn bloedsuikers om een of andere rare reden beter geworden en is insuline nu niet nodig.