Cystic Fibrosis

Cystic Fibrosis (afgekort CF) wordt in de volksmond ook wel taaislijmziekte genoemd. En eigenlijk dekt deze naam heel mooi de lading van de ziekte. CF is een aangeboren aandoening waarbij het slijm in het hele lichaam ontzettend taai is en dat zorgt voor verschillende problemen.

CF in het kort

Zoals ik al eerder zei heeft CF invloed op heel veel organen in het lichaam. Ondanks dat uit de ziekte zich bij iedereen anders. Zo heeft de één bijvoorbeeld heel veel longproblemen, de andere juist veel leverproblemen terwijl de volgende eigenlijk vrij weinig klachten heeft. Tot nu toe is CF nog niet te genezen. De behandeling bestaat vooral uit het voorkomen van infecties, zo goed mogelijk in conditie blijven en zorgen voor een goede voedingstoestand. Op die manier wordt geprobeerd de ziekte zo stabiel mogelijk te houden. Ondanks dat ligt de gemiddelde levensverwachting zo rond de 35 á 40 jaar.

Omdat CF nogal een complexe ziekte is, verwijs ik je voor een duidelijk en uitgebreide uitleg naar www.ncfs.nl daar leggen ze alles piekfijn uit.