Blog

Windje tegen

Wie vandaag buiten is geweest zal het beamen, je kan niet altijd de wind mee hebben. Gezondheidstechnisch heb ik het afgelopen jaar flink wat tegenwind gehad. En voorlopig ziet het er niet naar uit dat die wind vlug gaat draaien. Alhoewel ik ben toch zeker al heel 2018 opnameloos, ik zeg winpuntje voor 2018. Maar goed eerlijk is is eerlijk het gaat nog niet helemaal lekker. Ik zal vlug weer de wind mee moeten krijgen, want ik heb echt nul reserves.

Zoals ik al zei was 2017 op het gebied van gezondheid niet mijn beste jaar, of beter gezegd een rot jaar. Vooral de laatste paar maanden hebben er flink ingehakt. Van de fitte, energieke Elise is nog maar weinig over. Ik ben nog maar een schim van degene die ik een jaar geleden nog was. Als ik nu in de spiegel kijk zie ik een totaal ander iemand. Wat ik zie is een, mager, bleek, energieloos meisje. Bizar om te zien hoe je lichaam zich letterlijk opvreet als je ziek bent.

Niet alleen qua uiterlijk, maar ook fysiek gezien heb ik heel veel ingeleverd. Drie weken geleden mocht ik met ontslag en sindsdien heb ik welgeteld drie nachten in mijn eigen huis geslapen. De stap van ziekenhuis naar mijn eigen appartement bleek te net iets te optimistisch te zijn. Dus sindsdien bivakeer ik weer bij moeders, tot ik weer op eigen benen kan staan.

Dat aansterken is nog wel een dingetje, want om aan te sterken is eten nodig. En precies dat gaat dus nog steeds niet goed. Kort na de operatie werd al snel duidelijk dat eten en drinken via de normale weg hem niet meer gaat worden. Ik blijf overgeven en mijn darmen nemen de sondevoeding niet goed op. De hoognodige calorieën komen mijn lijf wel binnen, alleen doet mijn lichaam er bijna niks mee. Daarom krijg ik sinds vorige week, bij elke dialysesessie een zakje TPV. TPV is voeding die rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomt en hierdoor het maag/darmstelsel overslaat en wel wordt opgenomen door mijn lichaam. Hopelijk ga ik hiervan wel aankomen en word ik weer sterk en energiek.

Ondanks dat ik misselijk wordt of moet overgeven, mag ik nu wel eten en drinken als ik daar zin in heb. Het klinkt misschien raar maar dat is wel heel fijn, want op deze manier krijg ik nog wat socialecalorieën binnen. En mocht je het nog niet weten, socialecalorieën zijn de belangrijkste calorieën die er zijn.

Alle hoop is dus voorlopig ingezet op de TPV en ik krijg nog wat onderzoeken hier en
daar. Hopelijk doet dat het tij keren en krijg ik weer wat wind mee. En gaat net als vanmiddag de zon weer heel hard schijnen na een flinke storm.

Hoe een storm ook mooi kan zijn!Hoe een storm ook mooi kan zijn!

2 gedachten over “Windje tegen

  1. Nou Elise, ik kan je zeggen, die TPV is powerfood. Niet dat ik nou zoveel in kilo’s ben aangekomen maar ik heb wel weer energie. En dat zegt mij meer dan dat getal op de weegschaal. Ik hoop dat het jou ook gaat helpen om weer wat energie op te doen om daarmee dan weer leuke dingen te kunnen doen.
    En die sociale calorieën? Zó herkenbaar…

    Like

    1. Hoop dat het bij mij ook zo goed werkt Miriam. Ik krijg het nu 2 keer per week, dus hoop dat is niet zoveel, maar hopelijk precies genoeg. Fijn weekend! 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s