Blog

DONORweek

Van 9 t/m 16 oktober is het weer nationale donorweek. En anders dan andere jaren worden we nu niet platgegooid met tv-commercials, posters en radiospotjes. De donorweek lijkt dit jaar stilletjes aan ons voorbij te gaan en dat is zo zonde. Want de aandacht rondom orgaandonatie is ontzettend hard nodig. Tijd om hier verandering in te brengen doormiddel van een blog, want zelf weet ik maar al te goed hoe een donor je leven kan veranderen.

Als 17 jarig meisje belandde ik op de wachtlijst voor 2 donorlongen. 4 jaar later kwam het lang verwachte telefoontje en kreeg ik een prachtig stel longen in mijn borstkas. Sindsdien hebben ik en mijn familie ons leven teruggekregen. En ondanks dat het niet altijd van een leien dakje gaat ben ik blij en ontzettend dankbaar dat mijn donor de moeite heeft genomen om het donorcodicil in te vullen en hiermee mijn leven te redden.

Dat zoiets simpels als een JA invullen zoveel kan doen. Hierdoor kan ik weer genieten van elke zucht en elke stap die ik maak.

Ondanks mijn prachtig stel longen is orgaandonatie de laatste maanden weer helemaal actueel in mijn leven. Een mooi paar longen lijkt niet genoeg voor mijn lichaam, inmiddels hebben ook mijn nieren er de brui aan gegeven en is het ook tijd voor een nieuwe nier. Met dit nieuws in ons hoofd gingen we alle opties af en dan blijkt pas hoe schrijnend het tekort aan donoren is. Zo is de wachtlijst voor een nieuwe nier maar liefst 4 tot 5 jaar! Een gigantische wachtlijst, die hoe hard het ook klinkt, ik niet ga redden. Wil je de wachtlijst omzeilen dan moet je met een levende donor op de proppen komen. In dit geval mag ik mij zeer gelukkig prijzen dat mijn zus een nier wil en kan afstaan aan mij. Hoe bijzonder en dapper is dat! Een echte heldendaad wat mij betreft. Ze zet haar eigen leven op het spel om mij te redden. Ik heb zoveel geluk dat ik een levende donor heb, voor al die mensen op de wachtlijst is dat helaas niet zo. Zij moeten nog steeds jarenlang wachten op een orgaan.

Voor mij is mijn donor echt een held. Maar al die andere mensen op de wachtlijst verdienen ook een held, een tweede kans op leven. Mijn boodschap is; denk na over je keuze en registreer die op www.donorregister.nl

3 gedachten over “DONORweek

 1. ik snap dat jij pro donor bent en jaren lang ben ik dat ook geweest. Tot ik van de andere kant hoorde en begreep wat het begrip hersendood inhoudt. Ik vind dat er eerlijk over beide kanten van het donorschap verteld moet worden.

  Like

  1. Jammer dat je van gedachte bent veranderd. Maar wat houdt de term ‘hersendood’ volgens jou dan in? Ben dan wel benieuwd wat jou daarover is verteld?

   Trouwens mag ik zo vrij zijn om te weten wie je bent?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s