Blog

Food, food, food!

Eten. Bijna iedereen houdt ervan en je kan er niet omheen. Op de hoek van de straat, in tijdschriften, op socialmedia eten is overal. Zoals de meeste inmiddels weten mag ik door een maagverlamming niet meer eten. Na veel vragen over mijn eet-verbod, leek het mij leuk om mijn ervaringen te delen.

Eetverbod
Het is nu zo’n vier maanden geleden dat de MDL-arts mij mededeelde dat eten en drinken voorlopig een no go is, één kopje thee per dag that’s it. Eten deed ik op dat moment nog sporadisch, omdat ik er zo misselijk van werd met alle gevolgen van dien. Maar he-le-maal niet meer eten is toch wel andere koek. Want eten en drinken is naast dat het enorm lekker is, vooral een sociaalding. Wat je ook gaat doen 9 van de 10 keer is er eten of drinken aan verbonden. Ik heb besloten dat mijn sociale leven er zo min mogelijk onder mag lijden, dus probeer ik overal gewoon bij te zijn.

Moeilijke momenten.
Natuurlijk is het niet zo makkelijk als het nu klinkt. Zo kwam al snel het eerste feestje. Er stond een bak nacho’s en een bakje nootjes voor mijn neus. Al vlug dacht ik; ach 1 nootje dat kan vast geen kwaad, dat moet wel kunnen. Maar juist daar kan het dus fout gaan hè, want het blijft niet bij 1 nootje. Na 1 nootje komen er twee en dan 3 en voor je het weet heb je de hele bak nootjes leeggegeten inclusief de bak nacho’s. In mijn hoofd is er toen iets verandert, ook dat ene nootje mag gewoon niet. Toen ik dat eenmaal besloten had voor mezelf, was het gek genoeg een stuk makkelijker. Wat natuurlijk ook meehielp was dat iedereen wist dat ik niets mag eten, dus je heb gelijk een soort socialecontrole.

Uiteten
Sindsdien probeer ik gewoon naar alle verjaardagen, feestjes en etentjes te gaan. Een poosje terug ben ik zelfs met wat oud-klasgenootjes mee uiteten geweest. Daar zat ik dan in een bomvolle pizzeria, met mijn roze rugtasje met sondevoeding erin. Terwijl iedereen smulde van het hoofdgerecht, nipte ik lekker van mijn kopje thee. En weet je dat was goed zo! Ik had er op dat moment geen moeite mee, hun pizza ik thee. Een bijkomend voordeel, ik ben nog nooit zo goedkoop uiteten geweest.

Hoe ik eet
Als je niet via het mondje kunt eten, moet het op een andere manier. Ik heb daarvoor een speciale sonde in mijn darm, hierover krijg ik 24 uur per dag sondevoeding. Dit zorgt ervoor dat ik alle benodigde calorieën binnenkrijg. Dat zijn zo’n 2000 calorieën per dag, ruim voldoende voor mijn kleine lijf. De sondevoedinspomp + voeding draag ik in een leuk roze rugtasje. Nee echt, het is een hele leuke tas en geen leek die ziet dat het voor medischgebruik is. Oké misschien zal de oplettende kijker zien dat er een slangetje uit komt, maar ik ben allang blij dat ik ondanks de sondevoeding er toch een beetje fashionable uit kan zien.

Geen honger en dorst
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb ik geen honger. Dit komt doordat ik dankzij de sondevoeding alle benodigde voedingsstoffen en calorieën binnenkrijg die mijn lichaam nodig heeft. Dorst heb ik ook zelfden, met zo’n 2,5 liter vocht per dag krijg ik ook hier voldoende van binnen. Zolang mijn vochthuishouding op orde is heb ik geen dorst. Honger heb ik dus ook niet, trek daarentegen wel. Zeker nu ze mijn prednison hebben opgehoogd kijk ik regelmatig watertandend naar allerlei lekkere dingen die voorbij komen op Facebook of tv. Maar dit alles zal niet langer meer duren, want er is een nieuwe datum voor de operatie. Aanstaande vrijdag gaan ze me opereren aan mijn maag en dan zal ik in ieder geval weer vloeibaar kunnen eten. En met een beetje geluk kan ik straks weer genieten van al het lekkers dat deze wereld te bieden heeft!

 

6 gedachten over “Food, food, food!

  1. Heel veel succes, Elize! Heel spannend allemaal. Het zou toch zo fijn zijn, als je over een poosje weer normaal kan eten. Wat kan je toch boeiend schrijven!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s